Ezt a receptet nem találtam az oldalon, ez a recept még a nagymamámtól maradt rám, és én ez alapján készítek derelyét. Most éppen túrósat, de mikor milyet kíván a család.
Hozzávalók / 4 adag

Tészta
50 dkg finomliszt
3 db burgonya (főtt burgonya, áttörve)
1 db tojás
10 dkg sertészsír
1 csipet só

Töltelék
30 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor (vaníliás)
2 db tojássárgája (tojásfehérje a kenéshez kelleni fog)
0.5 db citromhéj (fél citrom reszelt héja)
2 csapott ek búzadara
1 csipet só

Öntet
150 g tejföl
5 dkg cukor (ízlés szerint)

Tálaláshoz
100 g zsemlemorzsa
10 dkg cukor
fahéj ízlés szerint


Elkészítés

Tészta
A lisztből a tojással és az áttört burgonyával, csipetnyi sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk.
Töltelék
Az áttört túrót elkeverjük a porcukorral, a tojássárgákkal, reszelt citromhéjjal, csipetnyi sóval és a búzadarával.
Ezzel töltjük meg a tésztánkat.
Összeállítás
A tésztát kinyújtjuk, és 4 cm. távolságra egy tk. tölteléket teszünk. A tészta szélét és a túró körül tojásfehérjével megkenjük, hogyha a tészta másik felét ráhajtjuk, hozzátapadjon. A túró közötti részeket jól lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kivágjuk.
A zsemlemorzsát egy pici olajon megpirítjuk. A derelyét forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leöblítjük, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral megszórjuk.
Így is nagyon finom, de érdemes az öntettel is kipróbálni.
Öntet
A tejfölt a cukorral jól kikeverjük, és tálaláskor öntjük a derelyére. Isteni finom lesz.