Padlizsán és cukkini mániás vagyok (többek között), és az olasz konyhát is szeretem, miért ne lehetne vegyíteni?
Hozzávalók / 4 adag
lasagne tészta lapok (a mennyiség a jénai tál nagyságától függ, nekem rétegenként 2 lap, a szósz kb. 3-4 rétegre lesz elég)
1 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
pár nagyobb (6-7 db) csiperkegomba
só
vaj
reszelt sajt
A paradicsomszószhoz:
1 vöröshagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
3-4 paradicsom + paradicsompüré/lé (opcionális)
bazsalikom
provence-i fűszerkeverék
pizza fűszerkeverék
bors
ketchup (opcionális)
Elkészítés
A cukkinit és a padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük (lapos kisebb darabokra, hogy bele tudjon "lapulni" a lasagne tészták közé), besózzuk, és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
A gombákat megpucoljuk, felaprítjuk, és félretesszük.
Elkészítjük a paradicsomszószt: a paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd apróra szeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Öntünk hozzá paradicsomlevet (én házilag készített paradicsompüréből csinálom, ami inkább a paradicsomlé állagára hasonlít). A paradicsomlé azért kell, hogy "szaftosabb" legyen, de paradicsomszezonban már bátran el lehet készíteni akár 8-10 paradicsomból is (én a korai paradicsomok ízét nem annyira szeretem, ezért használok mellé paradicsomlét is ilyenkor). Hozzáadjuk a fokhagymát (én fokhagymanyomón keresztül teszem bele, de apróra kockázva is tökéletes), az aprított bazsalikomleveleket, és a többi fűszert is.
Pár percig összefőzzük (ha túl "leves", én hozzáadott cukrot nem tartalmazó ketchuppel szoktam sűríteni rajta, ha szükséges).
Közben kivajazzuk a jénai tálat, és ha elkészült a szósz, elkezdjük rétegelni a lasagnet: alulra tésztalapok, szósszal beborítjuk, rá a cukkini, padlizsán, gomba, megint tészta stb. A legvégén a tetejére reszelt sajtot szórunk (bőven). Figyeljünk arra, hogy az összes tésztalap teljesen be legyen borítva szósszal, különben oda fog égni a sütőben.
Természetesen a tetejére lehet besamelt készíteni, ez esetben a sajt arra kerül rá (sajnos nekem most nem volt rá időm, de így is nagyon finom)!
Sütőben 180 fokon kb. fél óráig sütjük (20 perc után érdemes villát szúrni bele, ha a tészta kész van, és a sajt is megolvadt a tetején, akkor fogyasztható! (Én kb. negyed órát tetővel szoktam sütni, aztán 10-15 percet még anélkül, hogy megpiruljon a sajt.)
0 Megjegyzések