Szeretem a különleges, a nem mindennapi recepteket kipróbálni. Amikor felfedeztem ennek a rétesnek a receptjét, rögtön láttam, hogy nem az a hagyományos, édes, sokak által kedvelt rétes fajta.
Hozzávalók / 4 adag

besamelhez
5 dkg vaj
3 evőkanál finomliszt
2 dl tej
só ízlés szerint
túrótöltelékhez
12.5 dkg juhtúró
10 dkg edami sajt (esetleg trappista)
2 db tojás
réteslaphoz
1 csomag leveles tészta (előre nyújtott a hűtőpultból)
1 teáskanál napraforgó olaj (a tetejét megkenni)
1 ek porcukor (tetejére)

Elkészítés

besamelhez
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és hozzáadjuk a lisztet. Fehéredésig kevergetjük-sütögetjük.
Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, és besűrítjük. Lehet, hogy nem lesz szükség 2 dl tejre, mert jó sűrű besamelt kell készíteni. Ha kész, félretesszük hűlni.
túrótöltelékhez
A juhtúrót kézi krumplinyomóval egyneművé passzírozzuk, és a sajtot lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk.
A langyosra hűlt besamelhez adjuk a túrót és a reszelt sajtot. A tojások sárgáját egyenként a masszához keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a besameles masszába.
réteslaphoz
A leveles tésztát szétgöngyölítjük, és félbevágjuk.
Két kisebb téglalapot kapunk, amire egyenlően elosztjuk a tölteléket. A tésztákat feltekerjük, és olajozott sütőlemezre tesszük. Tetejüket megkenjük kevéske olajjal.
Előmelegített sütőbe tesszük, és szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, még forrón meghintjük porcukorral, és felszeletelve, langyosan kínáljuk.