Anyósomtól kaptam egy nagy adag spenótlevelet. Nem tudtam, hogy mihez kezdjek vele... túl szépek
voltak, hogy spenótfőzelékként végezzék. Így született ez a recept... no meg egy másik is.. de az egy másik történet :)
Hozzávalók / 6 adag

30 dkg spenót
6 db réteslap
50 dkg sertéscomb
4 db sárgarépa
1 db karalábé
25 dkg gomba
2 közepes fej lila hagyma
800 g konzerv vörösbab
35 dkg paradicsomszósz
ételízesítő ízlés szerint
bors ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
1 teáskanál cukor
flekken fűszerkeverék ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
1 ek tejföl


Elkészítés

A sertéscombot vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük a fűszerkeverékkel (ha van más fűszerkeverék, az is használható, ízlés szerint), és állni hagyjuk.
A sárgarépát, a karalábét és a gombát megpucoljuk. A sárgarépát és a karalábét zsülienre vágjuk, a gombát felszeleteljük.
Wokban vagy serpenyőben (én wokot használtam) egy kevés olajban kisütjük a húst. Ha kész, kivesszük egy tányérra, és féljrerakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a zöldséget, hozzáadjuk az ételízesítőt, borsot, majd a saját levében ressre pároljuk. Ha a levét elfőtte, hozzáadjuk a sült húst, és összerottyantjuk. Majd ezt is kivesszük.
Megmossuk a spenótleveleket. Most is hasznosítjuk a visszamaradt fűszeres olajat :), mert a spenótlevelet egy kicsit "megnyaffasztjuk" benne, hogy ne legyen nyers.
A réteslapokat kettesével fogjuk, így három rudat kell, hogy kapjunk. Egy nedves konyharuhára először egyet tegyünk, olajozzuk meg, tegyük rá a másikat is. A spenótleveleket és a zöldséges húst osszuk el úgy, hogy mind a 3 dupla lapra egyenletesen jusson. Először fedjük be nagyjából a réteslapot a spenótlevelekkel, majd szórjuk rá a zöldséges húst, a két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. így teszünk a másik két réteslappal is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, és pirosodásig sütjük. Amikor kész, kenjük meg egy kis tejföllel, így biztos, hogy nem szárad ki!
Amíg a rétes sül, csináljuk meg a paradicsomos babot...
A lilahagymát megpucoljuk, félbe, majd keresztben szeletekre vágjuk. Egy kevés olajon megpirítjuk, majd dinszteljük, hozzáöntjük a babot, a paradicsomszószt. Ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral, borssal és bazsalikommal. Rottyantunk rajta egyet, és már kész is (a konzervbab előnye, hogy nagyon hamar megpuhul).
Tálaláskor minden réteskockához (réteskockára) bőségesen önthetünk a szószból.