A kézműves pizza tésztájának a receptjét egy eredeti olasz szakácskönyvből szereztem meg. Fontos a friss élesztő, és a kelesztési idő betartása. A feltét tetszés szerint variálható. Én általában mozzarella és trappista sajtot használok, vegyesen.
Hozzávalók / 2 adag
tészta
30 dkg finomliszt
1 kk só
1 csipet cukor
15 ek víz
2 dkg friss élesztő
feltét
10 dkg sonka
20 dkg sajt
10 dkg szalámi
12 db olajbogyó
15 dkg konzerv paradicsom
bazsalikom ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
Elkészítés
Elkészítjük a tésztát: A lisztet egy kelesztésre alkalmas tálba szórjuk, közepébe egy kis mélyedést alakítunk ki, ebbe beleszórjuk a sót és a cukrot.
Meglangyosítjuk a vizet kb. 35-38 °C-ra, és beleöntjük a mélyedésbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt is a langyos vízbe. Lefedve hagyjuk 5-6 percet, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő. Eztán kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 20-30 percen keresztül dagasztjuk. Akkor van készen a tészta, ha szép sima és hólyagos a felülete, illetve az edénytől és a kezünktől is szépen elválik, azaz már nem tapad.
Letakarva, langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
A kelesztési idő alatt felkockázzuk a sonkát, lereszeljük a sajtot, a paradicsom konzervet is összeaprítjuk, ha darabos. Bekapcsoljuk a sütőt, 250 °C-ra állítjuk.
Mikor a tészta megkelt, kiborítjuk egy deszkára, és sodrófa használata nélkül, kézzel széthúzogatjuk nagyjából kör alakúra, lehetőleg ne lisztezzük a felületet és a kezünket se.
Pizzasütő tálcára tesszük, és ráöntjük a paradicsomot, majd megszórjuk szárított bazsalikommal és oregánóval. Rápakoljuk a sonkát és a szalámit, majd ráhalmozzuk a reszelt sajtot egyenletesen.
Mikor betesszük a forró sütőbe a pizzát, akkor a hőfokot 220 °C-ra mérsékeljük, és alul-felül sütéssel 15 perc alatt készre sütjük. Sütés után díszíthetjük még olajbogyóval, illetve friss bazsalikom levéllel.
0 Megjegyzések