Olyan pizzát, ami vékony, ropogós, de mégis puha, nehéz találni.
Hozzávalók / 2 adag
A tésztához
20 dkg kenyérliszt BL80
50 g búzadara
1.25 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
2.5 dkg élesztő
só ízlés szerint
A szószhoz
70 g sűrített paradicsom
só ízlés szerint
darált chili ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
A feltéthez
6 dkg gomba
6 dkg paprikás szalámi
20 db fekete olajbogyó
20 dkg mozzarella
Elkészítés
A lisztet még szárazon összekeverjük a grízzel és a sóval, majd a közepére kis "krátert" formázunk.
A vízben feloldjuk az élesztőt, és a mélyedésbe öntjük. Az olajat is.
Nyugodt, lassú mozdulatokkal, az ujjaink hegyével (mint egy gereblye) összeállítjuk a tésztát, és amikor a liszt felvette a folyadékot, összegyúrjuk, amíg szép, sima felületű tésztát nem kapunk. Hamar el fog válni az edény falától, és nem fog a kezünkhöz sem ragadni.
Labdát formázunk belőle, meglisztezzük, lefedjük (én folpackkal szoktam), és legalább 3-4 órát pihentetjük, kelesztjük. Azt is lehet, hogy rögtön kettévágjuk, és két lasztit kelesztünk (mivel két adagról van szó).
Szósz
A sűrített paradicsomot felöntjük 1,5-2 dl (attól függ, milyen sűrűn szeretjük) vízzel vagy csontlével (nekem mindig van a mélyhűtőben), megsózzuk, és összefőzzük. Ha híg, tovább főzzük, és sűrűsödni fog, ha pedig sűrű, vizet öntünk hozzá.
Ha a főzés vége felé járunk, beleszórjuk a bazsalikomot, a kakukfüvet és a csilit. Itt nem írtam mennyiséget, mert ez tényleg ízlés dolga.
Pizza összeállítása
Lisztezett deszkán vagy a konyhapulton kettévágjuk a tésztát (mert két pizzát készítünk), és kézzel vagy sodrófával vékony, kör alakúra kinyújtjuk. Az első pár alkalommal nem javaslom a kézzel való bűvészkedést. Azzal majd akkor kezdjünk el kísérletezgetni, ha elég jól érezzük a tészta anyagát (szokták mondani így is: textúráját... :)). Addig nyújtsuk, amíg jó vékony nem lesz (28-30 cm-es átmérőjű kört képzeljünk el).
Lapos tepsibe sütőpapírt terítünk, és rátesszük a tésztát. Megkenjük 4 evőkanál szósszal, szép sorjában ráhelyezzük a szeletelt gombát, majd a szalámi szeleteket, az apróra vágott olajbogyót, végül pedig a lereszelt mozzarellát.
A sütőt 200 fokra melegítjük (gázos sütőben nem tudom, hányas fokozat), és a már meleg sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
0 Megjegyzések