Ha nem vagy kellően bátor vagy ügyes, vagy nincs elég időd a hagyományos kelt tésztás szalagos fánkhoz, akkor itt a forgácsfánk (csőröge) receptje. Sokkal egyszerűbb, kezdők is elkezdhetik és nagyon finom (ez is)! Keresztanyám receptje, kijavítva érthető mértékegységekkel (tehát nem az „amennyi lisztet felvesz, kislányom” módozat).
Hozzávalók/ 6 adag
250 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
4 g porcukor
50 g hideg vaj
150 g 20%-os tejföl
3 db tojássárgája
1 ek rum
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral és a sütőporral, majd ebben elmorzsoljuk a hideg, kemény vajat. (Késsel egyre apróbb kockákra vágjuk.)
A tejfölben elkeverjük először az alkoholt, majd a tojássárgákat. Ezt a keveréket adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Én ekkor még géppel (robotgép dagasztó alkatrészével) szoktam összekeverni, de amikor már nem látszik benne a lisztes rész, akkor kiszedem a tálból, és enyhén lisztezett deszkán szép simává dagasztom. Puha, jól formázható tésztát kapunk, melyet 15-20 percre hűtőben pihentetünk.
2-3 mm-esre nyújtjuk. Szaggatás: derelyevágóval 6-7 cm-es csíkokat vágunk, ezeket 10-12 centinként ferdén vágjuk, hogy rombuszhoz hasonló formákat kapjunk. A rombuszok közepére „rést” vágunk, amelyen átbujtatjuk a rombusz egyik hosszanti csücskét.
Bő olajban sütjük ki. Nem fordulnak meg maguktól sütés közben! Vaníliás porcukorral, fahéjas porcukorral vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.
0 Megjegyzések