Kb. 10 éve a szüleim egy középkori hangulatot idéző étteremben ünnepelték házassági évfordulójukat. Ott kostólták meg a francia hagymalevest, amit otthon is elkészítettek.
Hozzávalók / 4 adag

A leveshez
3 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 l alaplé (lehet leveskockából is, ízlés szerint)
2 dl főzőtejszín
3 evőkanál finomliszt
bors ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint

A tálaláshoz
3 szelet kenyér (pirított, kockára vágva)
15 dkg sajt (reszelve)


Elkészítés

A hagymát nagyon finom, apró kockákra vágjuk.
Egy lábasban felhevítjük a vajat, rádobjuk a hagymát, és szép üvegesre sütjük.
Ha ez megvan, akkor megszórjuk a liszttel, átforgatjuk, majd ráöntjük (apránként, kevergetve) az alaplevet, amivel néhány percig főzzük.
Levesszük a tűzről, és botmixer segítségével leturmixoljuk.
Visszatesszük a tűzre, megszórjuk kevés borssal, és felöntjük a tejszínnel.
Hagyjuk egy kicsit forrni, hogy a tejszín elveszítse nyers ízét.
Az utolsó pillanatban beleszórjuk a petrezselyemzöldet (hogy mutatósabb legyen a levesünk).
A legfinomabb, ha a tányérunkba pirított kenyérkockát és reszelt sajtot szórunk, és erre szedjük rá a még forró levest. Így a sajt finoman a kenyérkockákra olvad.