Nudli, vagy szilvás gombóc készítésekor gyakran előfordul, hogy ilyen levest főzök, mivel akkor nem kell a levesbe való gombóchoz külön tésztát gyúrni.
Hozzávalók / 4 adag
A leveshez
1 nagy fej vöröshagyma
2.5 dkg sertészsír
1 teáskanál ételízesítő
2 tk fűszerpaprika (púpozott)
1 teáskanál paprikakrém
1 tk só
1 kis db paradicsom
1 db zöldpaprika
2 l alaplé (a krumpli főzőleve)
A gombóchoz
16 dkg finomliszt
1 db tojás
1 tk só
1 ek napraforgó olaj
40 dkg burgonya
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra feldaraboljuk.
2 liter vízben, amit 1 teáskanálnyi sóval ízesítettünk, feltesszük főni.
A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy másik fazékban a zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát.
Amikor a krumpli megfőtt (kb. 20 perc), a levét rászűrjük az őrölt paprikával elkevert dinsztelt hagymára.
Beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, pirosaranyat és a vegetát, kb. 20 percig főzzük.
Közben a krumplit krumplinyomón áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és az olajat, összegyúrjuk.
A tésztából kis, kb. 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amit belefőzünk a forrásban lévő levesbe. 6-7 perc alatt megfőnek a gombócok.
0 Megjegyzések