Lilakáposzta helyett fehérkáposztát is használhatunk. A lilából készült pogácsa színe erősen lilás, így különféle összejöveteleken különlegességként is süthetjük.
Hozzávalók / 6 adag

65 dkg finomliszt
18 dkg margarin
1 kis fej vöröskáposzta
150 ml tej
3 dkg élesztő
2 ek tejföl
2 db tojás
5 teáskanál só
1 kk bors
1 teáskanál cukor


Elkészítés

A lilakáposztát lereszeljük, 1-2 tk. sóval ízesítjük, és megpirítjuk olajon vagy margarinon. Ha megpuhult, akkor ledarálhatjuk, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. (300 g pirított káposztára lesz szükségünk)
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és összedolgozzuk a margarinnal elmorzsolt liszttel, a sóval, a borssal, egy tojással, a tejföllel és a káposztával. Ha túl lágy a tészta, adjunk hozzá további lisztet, ha túl száraz, akkor tejföllel lágyíthatjuk.
1 órát kelesszük meleg helyen.
A megkelt tésztát kb. 2 cm-re nyújtjuk, beirdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további fél órát hagyjuk kelni.
Sütés előtt megkenjünk egy felvert tojással.
180 fokos sütőben sütjük.