Kerestem egy római tálas receptet, mert a tálamat már rég használtam. Ez a recept kerekedett belőle. Finom, ízletes, omlós (de nem szétfövő) étel lett.
Hozzávalók / 4 adag

1 kg burgonya
60 dkg sertés rövidkaraj
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
300 g lecsó (vagy 2 zöldpaprika, 3 paradicsom)
őrölt bors ízlés szerint
1 kávéskanál ételízesítő
só ízlés szerint


Elkészítés

A római tálat egy óra hosszára hideg vízbe beáztatjuk. Az így előre beáztatott római tálat kibéleljük a vékonyan felszeletelt szalonnával, és az apróra vágott vöröshagyma felét rászórjuk.
A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, egyharmad részével betakarjuk a szalonnás hagymaréteget.
A kiklopfolt vékony hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, és felét a burgonya rétegre terítjük. A húsokra lecsót teszünk, majd beborítjuk burgonyával. Ezt ismételjük, amíg a Hozzávalók el nem fogynak.
Az ételízesítőt feloldjuk 1 dl vízben vagy a lecsó maradék levével, és ráöntjük.
A tálat befedjük, hideg sütőbe tesszük, és először csak kis hőfokon 10 percig (ez fontos, különben a hirtelen forró sütőben megreped a tál), majd folyamatosan forró sütőben 60 percig sütjük. Ezután levehetjük a fedőt, lemerünk a léből ha sokat enged, majd a tetejét megpirítjuk.