Ritkán szoktam májgombócot készíteni, de mikor nekifogok, akkor mindig nagyobb mennyiséget készítek, és adagonként lefagyasztom. Aztán csak a forró levessel kell felengedni, és már kész is a májgombócleves.
Hozzávalók / 4 adag

60 g májkrém (sertés)
2 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 ek majoranna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek ételízesítő
1 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
250 g sárgarépa
150 g karalábé
100 g zeller
1 l alaplé (húsleves)
2 ek petrezselyem (friss)
1.5 l víz


Elkészítés

A májkremet elkeverjük a tojással, zsemlemorzsával, majorannával, ízesítjük sóval, borssal. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.
1 l vizet az ételízesítővel felfőzünk, a gombócokat kb. 10 percig főzzük benne, majd leszűrjük és melegen tartjuk.
A felhevített vajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott sárgarépát, karalábét és zellert. Néhány percig pirítjuk, majd felengedjük a húslevessel. Kb. 20 perc alatt készre főzzük. Ízesítjük sóval, borssal.
Közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a májgombócokat, és megszórjuk petrezselyemmel.