Talán több, mint fél éve ettem utoljára mákos tésztát, így nem volt mit tenni, szombatra azt terveztem, mert hamar megvan, olcsó és nincs ember a földön, aki ne szeretné - talán egy-kettő.
Hozzávalók / 8 adag

250 g mák
250 ml tej
150 g porcukor
500 g hosszúmetélt (szélesmetélt)
4 db tojás
500 ml habtejszín
1 citromból nyert citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
100 g vaj
2 csomag réteslap

Elkészítés

Tegyük fel főni a vizet, közben daráljuk le a mákot.
Főzzük össze a mákot a tejjel (ezt legegyszerűbben úgy lehet, ha felforraljuk a tejet és beleöntjük a mákot, ami azonnal megdagad, így meg is puhul) és a porcukor felével.
Ha felfőtt a víz, sózzuk meg, és főzzük ki a metéltet (hosszú vagy széles... sokan cérnametélttel szokták, de mivel Nagymama nálunk mindig széles metélttel főzte, így nem kérdés, hogy a cérnametélt szóba sem jöhet). Keverjük össze a mákkal, vigyük a spájzba, ahol majd kihűl. Ha ez megtörtént...
...mehet hozzá a tojások+250 ml tejszín+reszelt citromhéj+a porcukor másik fele+a vaníliás cukrok keveréke (kis habverővel verjük fel). Jó kis folyós massza lesz.
Olvasszuk fel a vajat. Fogjunk egy 40*24 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit, és kezdjük el belerakosgatni a réteslapokat úgy, hogy a negyede kilógjon. Mindegyik lapot vajazzuk meg. Ha kész, öntsük bele a masszát (és egyengessük el), hajtsuk rá a kilógó tésztát, kenjük meg a tetejét a maradék vajjal, és 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt süssük meg.
A többit már írtam: kihűteni, felkockázni, a maradék tejszínhabot felverni, azzal megenni. Na, így megy ez.