Az borscs egy leves, de sok helyütt ezt inkább már egytálételnek hívnák, annyira gazdag és sűrű.
Hozzávalók / 8 adag
30 dkg marhahús
10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
30 dkg cékla
30 dkg káposzta (fehér)
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db burgonya (nagy)
1 nagy fej vöröshagyma
2 db paradicsom
3 dkg vaj
3 dkg disznózsír
6 szem bors
2 g szegfűbors
3 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 ek ecet
1 ek cukor
2 tk só
150 g tejföl
petrezselyem ízlés szerint
2 tk citromlé (kevés)
Elkészítés
A marhahúst egy darabban feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük.
Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használat erősen javasolt. A hiedelmekkel ellentétben egyébként a cékla leve lejön az ember bőréről. Két-három nap után...) Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, vesszük a türelmünket és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ha félkész céklát sikerül szereznünk, vágjuk ugyanígy csíkokra, egyszerűen keverjük össze az előbb felsorolt Hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet és ezt öntsük majd a levesbe.
Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A kockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, 15 percig főzzük.
Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
Eredetileg itt a recept 4 órás főzést ír - ettől lesz a lé sűrű. Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani. Nyilván ezt nem feltétlenül kell kivárni, de nem árt ha reggel korán odatesszük főni és a tűzhelyen felejtjük ebédig. Közben gyakorlatilag nem kell vele foglalkozni.
Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel.
0 Megjegyzések