Stahl Judit egyik remek receptje a maradék felhasználására. Nagyon könnyű elkészíteni, szerintem nincs olyan, aki ezt el tudná rontani.
Hozzávalók / 4 adag
A rétegezéshez
40 dkg szikkadt kalács
4 ek szilvalekvár (vagy barack-, narancslekvár)
1 ek rum
5 db rumos ringlószilva
3 dkg vaj (a tepsi kikenéséhez)
Az öntethez
3 dl tej
2 dl habtejszín
2 db tojás
10 dkg cukor (vagy 3 ek folyékony édesítőszer)
1 citromból nyert reszelt citromhéj
Elkészítés
Kivajazunk egy tepsit, ebbe beleszórjuk a kis kockákra vágott kalácsot.
A tejet és a tejszínt összekeverjük, és kb. másfél perc alatt megmelegítjük a mikróban. Addig egy másik edényben a tojást a cukorral, a citrom héjával összekeverjük kézi habverővel. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a langyos tejes keveréket.
Ezután a tojásos-tejszínes keveréket ráöntjük a tepsiben várakozó kalácsokra, és hagyjuk őket egy negyed órát pihenni. Ezalatt előmelegíthetjük a sütőt, felnegyedelhetjük a ringlókat.
Ha jól megszívták magukat a kalácsok, jöhet a tetejére a gyümölcs, jelen esetben ringló. És a lekvár, amihez adjunk hozzá egy kis rumot, keverjük el, és úgy tegyük rá a kalácsra. Nagyjából mindenhol legyen gyümölcs is és lekvár is.
A tetejére kézzel morzsoljuk rá a vajat, majd kb. 30-40 perc alatt süssük készre.
0 Megjegyzések