Unokahúgom születésnapjára nővérem rendelte tőlem, mondván, hogy amit a cukrászdákban lehet manapság kapni, az nagyon mű. Hát én elkészítettem azt a változatot, ahogyan még a '80-as években készítették, külön a krémes és külön a tejszínes réteget!
Hozzávalók / 8 adag
A piskótatésztához
12 db tojás
36 dkg finomliszt (finom)
36 dkg cukor
1 csomag sütőpor
A vaníliakrémhez
2 db tojás
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor (vagy rúd)
20 dkg finomliszt (finom)
1 l tej
5 dkg margarin
A tejszínréteghez és a díszítéshez
5 dl növényi habtejszín
1 ek porcukor (ízlés szerint)
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor
A rétegek közé
5 dkg mazsola
10 ml rumaroma (jamaikai)
15 dkg őszibarack konzerv (2-3 felezett barack)
Elkészítés
A mazsolát legalább fél napra áztassuk be a rumaromába. Az őszibarackot alaposan csepegtessük le, majd kis 0,5 x 0,5 cm-es darabkákra vágjuk fel.
Első lépésként 6-6 tojásból két adat piskótát sütünk.( Egy-egy adag a 30 cm-es kör alakú tortaformához elég.) A két piskótalapot félbevágjuk, így végül négy rész vékony, kör alakú piskótalapot kapunk.
A vaníliás krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kb. 0,5 l tejjel csomómentesre keverjük. A másik 0,5 l tejet közben felforraljuk, majd amikor forr, hozzáadjuk a tojásos keveréket és sűrű krémet főzünk belőle. Amikor már langyosra hűlt a krém, hozzákeverjük a margarint, majd a két tojás keményre vert habját. Könnyű, mégis tartalmas krémet kapunk. (Persze akinek nincs kedve ennyit macerázni a krémmel, az nyugodtan elkészítheti a krémet pudingporból is.)
A tejszínes réteghez és a díszítéshez a habtejszínt felverjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval.
Összeállítás: az első lapot megkenjük a vaníliás krém felével, és megszórjuk a darabolt őszibarack felével. Egy piskótalapot helyezünk rá, majd azt vékony rétegben megkenjük tejszínhabbal, és megszórjuk a lecsöpögtetett rumos mazsolával. Annyit hagyjunk meg a mazsolából, hogy a tetejére jusson díszítésnek. A tejszínes rétegre ismét piskótalapot teszünk, majd megkenjük a maradék vaníliakrémmel és rászórjuk a maradék barackot és végül zárjuk az újabb piskótalappal. Ezt követően az egész tortát átkenjük tejszínhabbal, és díszítjük.
0 Megjegyzések