Mindenképpen barnarizsből akartam rizskoch-t csinálni, és hogy szaftos legyen, így átvariáltam (nagyon) az alapreceptet, mert a barna rizs kevésbé szívja fel a folyadékot. Nagyon finomra sikeredett :-)
Hozzávalók / 8 adag

Tejberizs
250 g barnarizs (előgőzölt)
só ízlés szerint
450 ml víz
600 ml tej (lehet 300 ml mandulatej)
180 g xilit (vagy cukor)
1 citromból nyert citromhéj

Szósz
4 db tojássárgája
200 ml tej (vagy mandulatej)
0.5 tasak vaníliás pudingpor
50 g xilit
100 g joghurt
4 db tojásfehérje
só ízlés szerint
20 g vaj
1 ek zabkorpa


Elkészítés

Tejberizs
A barna rizst feltesszük főni a vízben, só hozzáadásával. Fedő alatt főzzük a rizst, megvárjuk, hogy a vizet felszívja, illetve, hogy teljesen elfőljön.
Amikor elfőtt a víz (vigyázzunk le ne égjen a rizs), akkor hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Elkészítjük a "tejberizst". A legvégén hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat. Amint kész (az a jó, ha szaftos még és már puha a rizs), akkor fedő alatt 15 percet hagyjuk állni.
Szósz
A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrűbb pudingot főzünk. Ha kész, félretesszük egy kicsit kihűlni. Amint egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a joghurtot, és habverővel jól összekeverjük. A tojássárgákat is hozzáadjuk, és felverjük az egészet.
A tojásfehérjéket a sóval felverjük kemény habbá.
Az elkészített tejberizst a tojássárgájás masszával jól összekeverjük, majd a felvert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
Vajjal kikent és zabkorpával megszórt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 35 perc alatt megsütjük. Lekvárral tálaljuk.