A 15. Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál (Budapest) Pogácsa receptversenyén a legjobb 5 díjazott pogácsarecept egyike. Saját recept.
Hozzávalók / 4 adag
25 dkg finomliszt
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg margarin
2.5 dkg élesztő
1.5 dl tej
3 közepes db burgonya
0.5 teáskanál cukor
2 kk só
1 kk bors
3 kk fűszerpaprika (őrölt, édes-nemes)
2 db tojás
1 ek napraforgó olaj (sütőlemez kenéséhez)
Elkészítés
Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is.
A közepes nagyságú burgonyákat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm.
A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumplitörővel.
Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást.
Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen.
Letakarva félreteszem langyos helyre kb. ½ órára keleszteni.
Megnézem, hogy megkelt-e már.
Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva, egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra.
Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül ½ óráig kelesztem, kiszaggatom.
Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész.
Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
0 Megjegyzések