Egy ázsiai számára egy csésze gőzölgő, illatozó rizs ugyanolyan csábító és étvágygerjesztő, mint egy európai számára a frissen sült pékáru vagy kenyér illata és látványa.
Hozzávalók / 3 adag

300 g rizs (olasz vagy ázsiai rövid szemű)
600 ml víz

Elkészítés

Egy kb. 1 literes edényt  harmadáig töltsünk meg rizzsel, majd csap alatt lassan folyassunk rá vizet, és közben a kezünkkel óvatosan kevergessük a rizst, majd öntsük le róla a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz (4-5 öblítés).
Töltsük fel vízzel az edényt a kétharmadáig, tehát  a rizshez képest nagyjából kétszeres mennyiségű legyen, amit az ujjunk belemélyesztésével ellenőrizhetünk.
Hagyjuk benne ázni a rizst 20-30 percig.
Ezután gyújtsuk be alá, és nagy lángon, forrásig melegítsük.
A forráspontot elérve állítsuk minimálisra a lángot, fedjük le az edényt, és így forraljuk 10 percig.
10 perc után oltsuk el a lángot, és fedő alatt pihentessük még 5 percig.
Az így elkészített rizs, mivel kissé tapadós, gond nélkül fogyasztható pálcikával. Ha esetleg maradna belőle, akkor tedd hűtőszekrénybe, mert másnap remek rizses egytálétel, pirított rizs készíthető belőle, illetve lefedve 1-2 ek víz hozzáadásával mikrosütőben (max. teljesítménnyel 3-4 perc alatt) tökéletesen felfrissíthető.