Egy gyors, ugyanakkor finom, tartalmas leves.
Hozzávalók / 4 adag

250 g darált sertéshús (vagy borjú)
1 db zsemle
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
150 g sárgarépa
150 g fehérrépa
50 g zeller
1 db vöröshagyma (apróra vagva)
4 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
2 ek tárkony (friss levél, apróra vágva)
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 ek tárkonyecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint


Elkészítés

A húst sóval, borssal, és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle.
Felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt, tisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1,2 liter vizzel. Kissé megsózzuk.
Amikor felforr, egyenként beletesszük a gombócokat, és lassú tűzön 25 percig főzzük.
Közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá a liszttel, finomra aprított tárkonnyal, ecettel, valamint ½ dl langyos vízzel elkevert tejfölt, összeforraljuk, és azonnal tálaljuk.  Ha szükséges, utánaízesítünk.