Kislányom tej- tojás érzékeny. Nagyon szerettem volna "igazi" tortával kedveskedni a szülinapjára. Ezért kísérletezésbe kezdtem. Számos kudarc után (melyekben Borzi kutyám lelte örömét), végre megtaláltam a megfelelő összetételt.
Hozzávalók / 12 adag

A piskótához
150 g cukor
5 ek cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
6 ek napraforgó olaj
3 ek almaecet (10%-os ételecet is lehet)
250 ml víz
250 g finomliszt
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
A krémhez
500 ml zabtej (lehet rizs, köles, vagy szójatej is)
8 evőkanál finomliszt
2 ek cukor
300 g margarin
300 g porcukor
25 ml rumaroma
15 dkg meggy (magozott, szamóca is lehet)


Elkészítés

 A cukrot a kakaóval, vaníliás cukorral elvegyítem, majd hozzáadom az étolajat és simára keverem.
Ezután kikavarom a masszát az ecettel és hozzáadom a vizet.
Egy keverőtálban összedolgozom a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és egy csipet sót.
A lisztes keverékbe állandó kavarás mellett beledolgozom a folyékony alapanyagokat.
Tortaformába töltöm és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
Amikor kihűlt a következő krémmel töltöm:
A tejet, lisztet és a cukrot sűrű krémmé főzöm.
Kihűlés után belekeverem az előre simára kikavart margarin, porcukor és rum aroma keverékét. Megkenem a tortalapokat a krémmel és megszórom meggyel.
 A torta szélét is ezzel a krémmel kenem meg.
Tetejére kerülhet tejmentes keserű csokoládéból máz vagy a maradék krém.
Soyatoo szójatejszínnel és dekorcukorral díszítem.