Már régóta szemezgettem a kölessel, mint alternatív körethelyettesítővel, de sokáig nem vitt rá a lélek, hogy azt készítsek itthon. Most már tudom, kár volt halogatni az ezzel a növénnyel készülő ételeket, mert nemcsak nekem ízlik, hanem párom tetszését is elnyerte-ami azért valljuk be, hogy nagy szó!
Hozzávalók / 3 adag
3 kis db cukkini
2 bögre köles (2 dl-es bögre)
5.5 dl víz
20 dkg darált pulykahús
1 db leveskocka
10 dkg sajt (reszelt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
Elkészítés
A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejüket.
A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, olívaolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a már korábban meghámozott, és apróra vágott paradicsomokat. Mikor a paradicsom leve szépen megszínezi az olajat, egy kevés pirospaprikával hintjük meg a pörköltalapot, és hozzáadjuk a darált húst.
Mikor a husi megpirul, jól megfűszerezzük a húst (só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma), felöntjük egy kis vízzel, és hagyjuk főni.
Míg a pörköltalap rotyog, nekiállunk megfőzni a kölest. Átmossuk, kis olajon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel, és beledobjuk a húsleves kockát, majd imádkozunk, hogy ehető dolog főjön ki belőle. (Még engem is meglepett, mennyire ehető lett... :))
Mikor kiörömködjük magunkat, az időközben megfőtt pörköltszerűséget kikeverjük a kölessel, és a kibelezett, fél cukkiniket megtöltjük vele. (Ajánlom, hogy a cukkiniknek vágjon mindenki egy kis talpat, hogy stabilan álljon, ne boruljon fel sütés közben!)
Mikor a töltéssel végezünk, mindegyik cukkinit még megszórjuk kis reszelt sajttal, és mehetnek is az előmelegített sütőbe cirka 40 percre, míg a cukkini meg nem sül.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!
0 Megjegyzések