A recept a szicíliai szakácskönyvemből való, amit akkor vettem meg, amikor ott utaztunk. A cukkínit sokféle módon használják fel Szicíliában, pl. előételnek sütve olívás szósszal, vagy akár tésztákhoz, vagy hússal kombinálva.
Hozzávalók / 4 adag

1 kg cukkini
30 dkg darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma (vagy 3 szál újhagyma)
30 g kapribogyó
50 g zöld olajbogyó
3 ek paradicsomszósz
bazsalikom ízlés szerint
só ízlés szerint
3 ek olívaolaj

Elkészítés

A cukkínit keresztbe félbevágjuk és forró vízben 10 percig főzzük. Majd leszűrjük a levét, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd hosszanti irányba félbevágjuk őket. A közepét egy teáskanál segítségével kikaparjuk (3-4 mm hús maradjon a héjon). A cukkíni belét apró kockákra vágjuk és félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a húst, az apróra vágott hagymát, a kapribogyót, a feldarabolt olívabogyót, a paradicsomszószt, a cukkíni belsejét, a bazsalikomot és a sót.
A cukkíni héját megtöltjük a húsos masszával, és azokat egy nagyobb tepsibe egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal. 200 fokon 30-40 percig (alsó-felső sütési módon) sütjük, majd az utolsó 5-8 percet grillezve, hogy szép piros legyen a teteje.