Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is búcsúztattam a telet.
/ 6 adag
Hozzávalók
70 dkg darált sertéshús
60 dkg sertésoldalas
20 dkg rizs
1.5 kg savanyú káposzta (szálas)
12 db káposztalevél (savanyú)
1 nagy fej vöröshagyma
2 db tojás
4 teáskanál fűszerpaprika (púpozott)
2 kk bors (őrölt)
1.5 tk só
5 dkg sertészsír
2 evőkanál finomliszt
4.5 dl tejföl
Elkészítés
A káposzta levéből egy bögrényit félreteszünk az esetleges utóízesítéshez, majd a káposztát felengedjük vízzel, átöblítjük, aztán kinyomkodjuk.
A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
A hagymát felkockázzuk és fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
A darálthúshoz hozzáadjuk a dinsztelt hagymát és a megmosott rizst, a tojásokat, a sót, a borsot és az őrölt paprika felét, majd jól összegyúrjuk.
A káposztaleveleken lévő vastag eret elvékonyítjuk és megtöltjük a darálthúsos keverékkel. A levelek közepébe 1-1,5 púpos ek tölteléket helyezünk. Előbb a levél alsó részét, majd a két oldalát ráhajtjuk és szorosan feltekerjük.
Egy nagy (kb. 8 literes) fazékba beleszórjuk az aprókáposzta 1/3 részét, ráhelyezzük a töltelékek és a feldarabolt oldalas felét, betakarjuk aprókáposztával. Aztán újból a töltelékeket, az oldalast tesszük rá és végül aprókáposzta következik.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 2- 2,5 liter) és feltesszük főni.
Kb. 2 óra múlva, amikor a káposzta és a töltelék is megpuhul, nagyon vékony rántással berántjuk. A rántáshoz a maradék zsíron a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprika másik felét és 2 dl hideg vízzel felengedjük, majd ráöntjük a káposztára, megpróbáljuk jól eloszlatni.
A tejföl felét ráöntjük a káposztára és összeforraljuk.
A tejföl másik felét tálaláskor kínáljuk.
0 Megjegyzések