A szomszédasszony megajándékozott egy tök nagyságú óriás cukkinival, melyet némi fejtörés után az alábbi módon készítettem el. Ugyanígy el lehet készíteni kisebb példányokból is.
Hozzávalók / 4 adag

1 nagy db cukkini (ca. 1 kg)
50 dkg darált sertéshús
1 kis db sárgarépa
1 kis db fehérrépa
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma (közepes vagy 2 nagy)
1 csipet oregánó
1 csipet kakukkfű
bazsalikom ízlés szerint (friss, tálaláskor)
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
10 dkg parmezán sajt (frissen reszelve nagy lukú reszelőn)
5 dl passzírozott paradicsom (dobozos)
1 bögre basmati rizs (3 dl vagy 2 tasak)
1 ek mangalica zsír
8 dl víz

Elkészítés

A cukkinit csíkosra meghámozzuk, négy részre vágjuk, kikaparjuk a magos részét. Besózzuk, borsozzuk, majd a keletkezett nedvet később kiöntjük a kivájt darabokból, és a megreszelt sajtból alapot szórunk bele.
A megpucolt zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk, a hagymát, fokhagymát szintén. Felhevítjük a zsírt, a zöldségeket pár percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, melyet két villa segítségével szépen fellazítunk. Mivel levet ereszt, így pároljuk tovább, folyamatosan kevergetve. Megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk-borsozzuk. Kevés vízzel felöntjük (ca. 2 dl), és fedő alatt lassú tűzön megpároljuk. Legvégén levére pirítjuk.
Nagyobb átmerőjű lábasba vagy magas falú teflonserpenyőbe helyezzük a cukkinit, és a tölteléket belekanalazzuk. Pici vizet adunk alája, és megöntözzük a passzírozott paradicsomlével. Lassú tűzön, fedő alatt pároljuk, míg a cukkini kicsit roppanósra megpuhul, Amikor már majdnem kész, mindegyik csónakot megszórjuk reszelt sajttal, és lefedjük. Megvárjuk, míg a sajt megolvad, és ekkor tálaljuk.
A rizst előírás szerint készítjük el. Tálalás előtt hozzákeverjük a paradicsomos lét. Forrón, friss bazsalikommal és reszelt parmezánnal tálaljuk a cukkini mellé.