Anyukámtól tanultam ezt a receptet, és most megosztom mindenkivel, mert ennél finomabb nincs :-)
Hozzávalók / 8 adag

Tészta
500 g tehéntúró
15 evőkanál finomliszt (fele lehet rétesliszt)
2 csipet só
1 db tojás

Szósz
5 db tojássárgája
200 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
200 g tejföl
5 db tojásfehérje
1 tk vaj
1 ek zsemlemorzsa

Tálalás
2 ek tejföl
1 púpozott ek porcukor



Elkészítés

Tészta
A túrót a liszttel, csipetnyi sóval és a tojással összegyúrjuk. Lehet, hogy kevesebb evőkanál liszt is elég lesz, túrótól és a liszt minőségétől függ. Nyújtható tésztát kell kapnunk.
Egy kilisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és felvágjuk kis tésztákra. Én kb. 3-4 cm hosszúra és 1 cm szélesre vágtam.
A metélteket sós, olívaolajos (pár csepp elég) forrásban lévő vízben kifőzzük, majd szűrőbe szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges víz. Kb. 5 percig főzzük ezt a mennyiséget, kb. 3 adagban.
Ha ez kész, akkor egy tálban összekeverjük az alábbi tojássárgájás szósszal, majd belekeverjük a felvert tojáshabot is.
Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt jénaiba öntjük a szószos tésztát, és sütőben 180 °C-on megsütjük. Addig sütjük, míg a tészta teteje meg nem barnul.
Szósz
A tojássárgájákat a cukorral (porcukorral csináltam), vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és valamennyi tejföllel (hogy hígabb masszát kapjunk) alaposan, habverővel összekeverjük.
A tojásfehérjéket (én tettem hozzá vaníliás cukrot) felverjük kemény habbá.
A tojássárgájás egyveleget a kifőzött tésztához adagoljuk, majd a tojásfehérjét is óvatosan belekeverjük az egészbe. Utána, mint már írtam, mehet a jénaiba.
Tálalás
A tejfölt, a porcukrot összekeverjük, és a stíriai metélt tetejére öntjük. Porcukorral még megszórhatjuk.