Ebben a receptben nincsen zsíros (vajas...)-lisztes besamel, van viszont egy finom szósz, kevés vajjal. Barátom kicsit fenntartással gondol mindenféle light receptre, de ebben kifejezetten nagyon kellemesen csalódott.
Hozzávalók / 4 adag

A tésztához
250 g lasagne tészta

A húshoz
500 g sovány darált pulykahús
2 közepes fej vöröshagyma
3 dl sűrű paradicsomszósz (bio)
2 dl víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
4 ek olívaolaj
1 db tv paprika

A szószhoz
30 g vaj
1 db leveskocka
2 dl víz
4 ek zabpehely
1 dl tej (1,5%-os)
1 ek light tejföl
100 g light sajt (szeletelt)


Elkészítés

A hagymát felkockázzuk, olíván puhítjuk kis lángon, majd nagyobb lángra kapcsolunk, hozzáadjuk a húst. Megpirítjuk, kis lángon várunk, míg kiereszti a levét. Ha zsíros volt a darált hús, akkor öntsük le (ez a mondat fanatikusoknak szólt :) ). Ezután befűszerezzük: só, bors, egy kis majoranna, egy kis oregánó, több bazsalikom. Felöntjük a paradicsommal és vízzel, kis lángon főzzük 20-25 percig, vagy míg megfő. A végeredmény ne legyen túl híg, különben csak elázik a lasagne!
2 dl forró vízben feloldunk egy húsleves kockát. Egy külön kis lábasban 30 g vajat megolvasztunk. Felöntjük a húslével. 1 dl tejben elkeverjük a zablisztet, amit úgy kaptunk, hogy a zabpehelyre rámentünk a botmixerrel (bögrében kell kivitelezni). Hozzáadjuk, sűrűre főzzük lassan kevergetve. Végül belekeverjük a tejfölt. Egy nagyon finom krémet kell kapnunk, aminek semmi köze a hízlaló besamelhez. :)  Fanatikusok ne tegyenek tejfölt, de szerintem ennyi zsír azért kell, és nem is lesz ugyanolyan finom... Nagyobb mennyiségben is elkészíthető a szósz, ha valaki még krémesebb lasagne-t akar, de így is elég ízes lesz, elhihetitek.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. Egy jénai alját kirakjuk a lasagne lapokkal. (A jénaim akkora volt, hogy 2 tészta hosszában, 1 a végén keresztben elfért csak legalul kellett picit rövidíteni rajta). A tésztára hús jön, erre besamellt csepegtetünk - nem fogja teljesen fedni. Kirakjuk a szeletelt sajttal. Megint tészta, hús és kis besamel, de erre nem rakunk sajtot. Majd megint tészta, hús, tészta, besamel és sajt a tetejére.
A végén jutott eszembe, hogy talán a tésztalapokat be kellett volna sózni, csak az utolsó két lapra raktam icipicikét és a legfelső sajtokra, de jó volt így az egész.
Lefedve betoljuk 25 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe, majd még 5 perc fedetlenül, hátha kicsit rápirul a sajt.