Japán egyik legnépszerűbb és egyben legegyszerűbb étele az udon. Nyáron hidegen, az év többi szakában melegen fogyasztják. Régiónként, családonként, egyénenként változhat az összetétele, persze mindenki a sajátjára esküszik. 
Hozzávalók / 2 adag

2 csomag udon tészta
600 ml dashi
2 ek mirin
60 ml szójaszósz (ízlés szerint)
szárított wakame
pirított szezámmag
kamaboko (félhold alakú halpogácsa)
zöldhagyma
Shiitake gomba
Bunashimeji gomba
mitsuba (japán vadpetrezselyem, íze a zellerre emlékeztet, helyettesíthető petrezselyemmel)

Elkészítés

Megfőzzük a tésztát és szétporciózzuk két mélyebb tálba.
Elkészítjük a dashit, hozzáadjuk a mirint, szójaszószt, sót.
A Shiitake gombák kalapját középen x alakban bemetsszük. Pár perc alatt a többi gombával a dashiban megfőzzük.
A tésztára kanalazzuk a levest és a személyenként egy-egy csipet szárított wakamét, apróra vágott zöldhagymát, egy-két szelet kamabokot, mitsubát (de akár félbe vágott főtt tojást, tempurát) teszünk.