A Dolka Felvidéki finomság, furcsa módon mégsem apai nagyanyámtól tanultam (aki a Felvidéken született), hanem anyukám anyjától (aki Lepsényben jött erre a Világra attól az anyukától, aki Káptalantótiban született, ahol én most élek - egészen más motiváció okán!).
Hozzávalók / 6 adag

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1 ek cukor
2 db tojás
5 dkg vaj
12 db édesítőszer
3 dl tej (a liszt minőségétől függ a mennyisége)
1 csipet só
40 dkg szilvalekvár
25 dkg tehéntúró (félzsíros tehén)
4 dl tejföl
2 dkg porcukor

Elkészítés

A lisztből, cukorból, 1 tojásból, az édesítő tablettákkal, a csipet sóval, a vajjal, a tejjel a foszlós kalácsnál leírtak szerint kelt tésztát készítünk.
Duplájára hagyjuk kelni.
Hurkát formálunk  a tésztából és a hurkát szeletelve tenyérnyi korongokat formálunk.
Zománcos tepsibe helyezzük a korongokat, újra kelesztjük.
A második tojást felverve, megkenjük a korongokat, amelyek a kelés után már inkább lapos zsemleformát mutatnak.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük a zsemléket, hagyjuk kihűlni.
A zsemléket hanyatt fordítjuk (lapos felük felfelé), köcsögös szilvalekvárral megkenjük.
Villával összetört túrót merünk a lekvárra, a villával a lekvárra nyomkodjuk.
Jön a tejföl: kiskanállal tejfölt kenünk a túróra.
Teaszűrővel porcukrot szórunk a tejfölre.
Megesszük - Isteni!