Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény.
Hozzávalók / 8 adag

A tésztához
50 dkg finomliszt
30 g élesztő
3 dl tej (langyos)
3 db tojássárgája
10 dkg barna cukor
10 dkg vaj (olvasztott)
2 teáskanál kardamom (őrölt)

A töltelékhez
20 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
30 dkg porcukor
7 dkg cukrozatlan kakaópor (vagy 5 dkg fahéj)
A tetejére
2 db tojássárgája
4 ek jégcukor


Elkészítés

A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.
A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.
Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.
A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt,  tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs  rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.
Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).
Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.