Imádjuk a karfiolt, így kifejezetten olyan egytálételt szerettem volna készíteni, amelyben a karfiol a domináns..... gyorsan, egyszerűen elkészíthető, s lehet variálni...... istenien finom, érdemes kipróbálni......
Hozzávalók / 4 adag
1 közepes db karfiol
25 dkg sonka (füstölt vagy baconszalonna)
10 dkg krémsajt
15 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
só ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma (átnyomva)
20 dkg tészta (én szarvacskát használtam most)
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni. Eközben a tésztát is kifőzzük enyhén sós vízben a szokásos módon, s leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A sonkát csíkokra vágjuk, s a vaj felén kissé megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni - gyorsan megtörténik.
A főzőtejszínben elkavarjuk a krémsajtot, enyhén sózzuk, s az átnyomott fokhagymával is jól elkavarjuk.
Egy jénai tálba kanalazunk abból a vajból, amin a sonka sült, s eloszlatjuk az alján.
A főtt tésztához öntjük a karfiolt, óvatosan összevegyítjük őket, majd ráöntjük tejszínes krémet, átforgatjuk, ezután a sonkát kavarjuk hozzá a serpenyőben maradt vajjal együtt. A trappista sajt felét ráreszeljük durva reszelővel, s ezzel is átforgatjuk az egészet. Nagyon finom, ha még körülbelül 5 dkg füstölt sajtot is reszelünk bele, s ezzel is összeforgatjuk!
A jénai tálba öntjük, elegyengetjük, a vaj másik felét kisebb darabokban rápötyögtetjük a tetejére, erre reszeljük a trappista sajt másik felét, majd 180 fokon, alsó-felső állásban, szép sárgára megsütjük. Kissé állni hagyjuk, majd tálalhatjuk. Másnaposan is nagyon finom!
0 Megjegyzések