Volt egy kacsám, amit különleges módon szerettem volna elkészíteni.
Hozzávalók / 4 adag
A kacsa sütéséhez
2.5 g kacsahús (pecsenye kacsa)
2 ek napraforgó olaj
2 ek méz
1 ek barna cukor
2.5 dl sör
1 csipet fahéj
1 csipet szerecsendió
3 dl barna mártás
A barnamártáshoz
3 ek napraforgó olaj
340 g borjúhús (apróhús)
150 g csirkemell filé
1 db vöröshagyma
100 g gomba
1 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
2 dkg sűrített paradicsom
1 szál kakukkfű
1 db babérlevél
3 dl fehérbor (száraz)
6 dl víz
1.5 l csirke alaplé (vagy borjú )
0.5 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A barnamártás Elkészítése:
Egy lábasban felhevítjük az olajat, és azon az apróra vágott húsokat és vöröshagymát megpirítjuk, amíg aranyszínű nem lesz. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott gombát és sárgarépát, a paradicsompürét, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd további 2-3 percig főzzük. Hozzáöntjük a fehérbort és a vizet, jól megkavarjuk és felforraljuk. Majd fedő nélkül kb. 25 percig főzzük, amíg a folyadék a kétharmadára csökken.
Hozzáadjuk az alaplevet, és további 30 percig főzzük, amíg a felére csökken a folyadék, majd hozzákeverjük a keményítőt is (az eredeti recept nyílgyökeret ír). További 2 percig főzzük, majd egy finom szűrőn átpasszírozzuk. A leszűrt lének olyan sűrűnek kell lennie, hogy az bevonja a kanál hátát.
A kacsa Elkészítése:
A kacsát besózzuk, és forró sütőben minden oldalát megkapatjuk. A kisült felesleges zsiradékot lemerjük a tepsiből, majd fóliával lefedjük a kacsát és 200 fokon (alsó-felső sütési módon) tovább sütjük.
Egy lábasban összekeverjük a mézet, a barnacukrot, a sört, a fahéjat, a szerecsendiót és 10 perc alatt összefőzzük. Majd hozzáadjuk a barnamártást és további 15 percig főzzük.
Amikor a kacsa sütéséből már csak 1 óra van hátra, akkor levesszük róla a fóliát és ráöntjük a mártást. A kacsát a mártással sűrűn 8-10 percenként locsolgatjuk.
A kacsát feldarabolva tálaljuk és meglocsoljuk a mártással. Szerecsendiós burgonyapürével ajánlom, és a mártásból is kínáljunk hozzá.
0 Megjegyzések