Friss kelbimbóhoz jutottam, amiből ez készült.
Hozzávalók / 4 adag
Kelbimbós burgonyapüré
250 g kelbimbó
4 közepes db burgonya
20 g vaj
2.5 dl tej (meleg)
só ízlés szerint
Meleg kelbimbósaláta
200 g kelbimbó
20 g feketeerdő sonka (vagy más füstölt sonka)
3 közepes db újhagyma
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.2 citromból nyert citromlé (egy facsarásnyi)
Csirkemell
500 g csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 kávéskanál füstölt pirospaprika (szeletenként egy kis csipet)
1 kávéskanál római kömény (őrölt (szeletenként egy kis csipet))
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
Elkészítés
Kelbimbós burgonyapüré
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk kockákra. A kelbimbók végeit vágjuk le, szedjük le a külső, csúnyább leveleiket, és vágjuk őket ketté.
Felét a krumplival együtt főzzük puhára annyi sós vízben, amennyi ellepi.
Miután puhára főtt, törjük össze, és vajjal, meleg tejjel dolgozzuk el. Darabos, rusztikus lesz, én így szeretem.
Meleg kelbimbósaláta
Az újhagymákat karikázzuk fel, a sonkaszeleteket pedig vágjuk tetszés szerint kis csíkokra vagy négyzetekre.
A kelbimbók megmaradt felét főzzük elő pár percig, blansírozzuk. A lényeg, hogy még roppanós maradjon, ne főzzük puhára!
Serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, a sonkát és a kelbimbókat, amíg szép színt nem kapnak. Közben sózzuk, borsozzuk. A végén facsarjunk rá kevés citromlét.
Csirkemell
A csirkemelleket vágjuk félbe, hogy két szeletet kapjunk egyből. Sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg őket kevés füstölt paprikával és őrölt köménnyel.
Serpenyőben hevítsünk olajat és vajat, és süssük a szeleteket oldalanként 1-2 percig, éppen csak megpiruljanak, ne szárítsuk ki, ne süssük sokáig! Amikor megfordítjuk őket, akkor adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát (nehogy megégjen).
Ha megpirult mindkét oldaluk, öntsük rá 1 dl fehérbort, és főzzük pár percig, amíg el nem fő a bor, és csak egy sűrű mártás nem marad, ami éppen, hogy bevonja a húsokat.
0 Megjegyzések