Egy tucat friss füge, ami jól harmonizál a citrom savasságával.

Hozzávalók / 8 adag

Citromszirup
3 citromból nyert citromlé
5 dkg cukor

Citromos tészta
1.5 dl olívaolaj
3 citromból nyert citromhéj
15 dkg mascarpone
20 dkg cukor
5 db M-es tojás
26.5 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
1 csipet só
2 dkg kesudió
5 dkg csokoládéforgács

Egyszerű krém
20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
10 db füge

Elkészítés

Citromszirup
Facsarjuk ki a citromok levét, és adagoljuk hozzá a cukor mennyiséget.
Tegyük a gázra, és olvasszuk szirupossá, majd hagyjuk kihűlni.

Citromos kevert tészta
Az olívaolajat, a reszelt citromhéjat, a sajtot és a cukrot keverjük amolyan morzsolt állagúra. Verjük fel a tojásokat, és fokozatosan adagolva adjuk hozzá a masszánkhoz. Keverjük csomómentesre.
Mozsárban törjük össze a kesudiószemeket. Szintén egy külön tálban dolgozzuk össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, kesudiót és a sót.
Keverjük csomómentesre a két tál tartalmát, és tegyük bele a csokiforgácsunkat.
160 fokra előmelegített sütőben süssük (sütőpapírral bélelt tepsiben), kb. 45 percig.
Kivéve öntsük - egyenletesen - nyakon a citromsziruppal, és hagyjuk kihűlni.

Egyszerű krém
Közben készítsük el a krémünket. Egyszerűen keverjük el a krémsajtunkban a cukrot.
Kenjük a tortánk tetejére, és díszítsük a friss, félbevágott fügékkel a művünket.