Nagyon szeretem a hamburgert, de amióta gluténérzékeny lettem, nehezen jutok hozzá. Most megpróbáltam csinálni minden hozzávalóból sajátot. Remélhetőleg, másoknak is ízleni fog.
Hozzávalók / 4 adag
Gluténmentes hamburgerbucikhoz
20 dkg Alfa-mix gluténmentes lisztkeverék
6 dkg gluténmentes burgonyapehely
3 db tojás (1 a kenéshez)
5 ek napraforgó olaj
2 teáskanál cukor
1.1 dl laktózmentes tej
1 tasak (7 gr) gluténmentes instant élesztő
1 csipet só
Gluténmentes hamburgerhusihoz
30 dkg csirkemell filé
petrezselyem ízlés szerint
1 kis fej vöröshagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
Gluténmentes hamburgerbe
1 kis db paradicsom
20 dkg laktózmentes sajt
4 ek ketchup
4 ek majonéz
4 teáskanál mustár
20 dkg jégsaláta
1 kis fej lila hagyma
Gluténmentes hamburgerek mellé
5 ek ketchup
0.5 kg sült burgonya
Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Gluténmentes hamburgerbucikhoz
A lisztet, burgonyapelyhet, 2 tojást és az 5 evőkanál olajat kimérjük egy tálba. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a 2 teáskanál cukrot, és elkeverjük benne az instant élesztőt is. Majd ezt az egyveleget beletesszük a többi hozzávalóhoz, és robotgéppel bedagasztjuk. (Ha kell még, akkor teszünk hozzá lisztet vagy tejet.)
Kb. fél órát pihentetjük, majd 4 bucira szedjük, megformázzuk, kilapítjuk, hogy átsüljön. Ez nem fog annyira megnőni, mint a hagyományos gluténos, és töményebb állaga is lesz.
Sütőpapírra tesszük a bucikat, lekenjük tojással a tetejét, és vízgőzben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni, de nem teljesen.
Gluténmentes hamburgerhusihoz
A csirkemellet felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk, majd azt is elvágjuk 4 felé. Egy aprítógépbe beletesszük és pépesítjük. A petrezselymet ízlés szerint felvágjuk apróra vagy nagyobb darabokra, és beletesszük a húsmasszába, sózzuk, borsozzuk.
A húsmasszát kézzel jól összedolgozzuk. 1 adag gombócot szedünk ki a masszából (ki mennyit szeretne 1 adagnak, de célszerű 4 felé szedni a húst a 4 hamburgerhez, és úgy megcsinálni), és 2 sütőpapír közé betesszük, majd a kezünkkel lelapítjuk, hogy lapos hamburgerhúst kapjunk.
Egy serpenyőt felhevítünk kevés olajjal, és kisütjük a húsokat.
Gluténmentes hamburgerbe
A kész hamburgerzsömléket kettévágjuk, megtöltjük ketchuppal, mustárral, majonézzel, sajttal, a kész hamburgerhusival, lila hagymával, paradicsommal, akármivel, amit szeretünk.
Gluténmentes hamburgerek mellé
Mellé süthetünk sült krumplit, rendeset vagy mirelitet. Én most mirelit krumplit használtam, és e mellé is adhatunk ketchupot vagy majonézt.
0 Megjegyzések