Ismét diétás kosztra vágytam, ami nálunk azt jelenti, hogy ilyenkor tabu a liszt, és igyekszünk a csirkemell-rizs-zöldség szentháromságnál megmaradni. Ez nyilván nem könnyű, hiszen a csirkemell estéről estére unalmas, és nem is feltétlen sikerül betartani maximálisan a vállaltakat, de a diéta utolsó napjaiban mégis erőt vettem magamon, és egy kis kreativitással próbáltam élvezetessé tenni, ami még hátra van belőle.

Hozzávalók / 4 adag

hús
100 dkg csirkemell filé
1 kis db vöröshagyma
3 ek ketchup
3 ek szójaszósz
3 ek chiliszósz
1 ek olívaolaj
1 ek méz
bors ízlés szerint
7 dkg vaj

köret
2 ek napraforgó olaj
2 bögre rizs
só ízlés szerint
1 kávéskanál ételízesítő
10 dl víz

Elkészítés

Elkészítjük a csirkéhez a pácot. A ketchupot, szójaszószt, chiliszószt, olívaolajat, mézet és a lehetőség szerint durvára őrölt borsot összekeverjük.
A csirkemellet megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, és az egyik oldalukat becsíkozzuk, kockázzuk, így jobban átjárják majd az ízek. Egy tálban összeforgatjuk a páccal a hússzeleteket, majd lezárva hűtőbe tesszük. Ízlésünk és lehetőségünk szerint állhat a pácban a hús, de legalább fél-egy órát érdemes pihentetni, és csak azután kisütni. Az én steakem egy egész éjszakát töltött a hűtőben.
Mielőtt kisütnénk a húst, "megalapozunk neki a serpenyőben: 2-3 dkg vajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd ezen sütjük meg nagy lángon a húsokat. Ha kezd kifogyni alóla a vaj, adjunk még hozzá. Egy-egy oldal néhány perc alatt átsül, amit a színén is láthatunk. Először kifehéredik, majd megpirul, ekkor fordítsuk át a másik oldalára, és süssük azt is ropogósra. Fontos, hogy a húsokat ne hagyjuk magukra sütés közben, mert a cukortartalmú pác és a hagyma miatt könnyen megéghet. Felügyelet mellett azonban nem égett, hanem szép piros, karamellizált húst készíthetünk.
A frissen sült steaket párolt rizzsel tálaljuk. Ennek elkészítése a hagyományos: kevés olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd sóval, ételízesítővel ízesítjük, és felöntjük kb. dupla mennyiségű forró vízzel. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk.