Répa gnocchi zsályás zöldborsóval - vegán, gluténmentes

Hozzávalók / 3 adag

300 g sárgarépa
130 g hajdinaliszt
2 csipet só
3 ek olívaolaj
300 g zöldborsó
2 gerezd zúzott fokhagyma
zsálya ízlés szerint
apróra vágott petrezselyem ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, apróra vágott (ujjnyi vastagságú, majdnem kockákra) sárgarépát tegyük egy lábosba kb. 1.2-1.5 liter vízbe, és közepes hőmérsékleten főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Körülbelül negyed óra főzés után (vagy amíg meg nem puhul) a főtt répát szedjük át egy nagyobb tálba, krumplinyomó vagy botmixer segítségével pépesítsük a répát.
Hagyjuk 15-20 percet hűlni, sózzuk meg, és adjunk hozzá egy pici olívaolajat. Apránként adagolva hozzáforgatjuk a hajdinalisztet. Addig keverjük, amíg egy laza tésztát nem kapunk, ha szükségét érezzük, kicsivel több lisztet adjunk hozzá.
Ha összeállt a tésztánk, vegyük ki a tálból, tegyük lisztezett deszkára/pultra, és felezzük el a könnyebb formázás érdekében. Sodorjuk henger alakúra a tésztát, amíg 2-2.5 cm vastagságú hengert nem kapunk. Vágjuk a hengereinket nagyjából 2 cm-es darabokba, és ha szeretnénk, villával nyomhatunk rájuk mintát. A kész gnocchijainkat főzésig lisztezett felületen pihentetjük.
A répafőzővizet engedjük fel még vízzel, és forraljuk fel újra. A már lobogó vízbe engedjük bele a tésztákat (érdemes kisebb adagokban, 2-3 turnusban kifőzni). Miután “felúsztak”, még 2-3 percig főzzük őket, majd tegyük szűrőbe lecsepegni, amíg a többi adag el nem készül.
Eközben öntsünk 2-3 evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon melegítsük fel. Amikor már elég meleg, adjuk hozzá a borsót, a zúzott fokhagymát, zsályalevélkéket, kb. 2 percig kevergetve pároljuk őket.
Borítsuk a leszűrt gnocchit a serpenyőbe, és forgassuk össze, kissé pirítsuk át a fűszeres borsóval, majd vegyük le a tűzről.