Hozzávalók

1 csipet só
6 dkg vaj
1 csipet egész fekete bors
3 szál újhagyma
1 darab citrom
1 darab narancs
1,2 l zöldségleves
1 evőkanál nádcukor
2 darab édeskömény

Leírás

A vaj felén puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az édesköményt felkockázzuk, és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édeskömény teljesen megpuhul. Robotgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hidegen hozzáadjuk vaj másik felét, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott rozmaringgal.