Szeretjük a bablevest, mert nagyon tartalmas leves. Utána csak valamilyen tésztát vagy derelyét, szilvás gombócot szoktam készíteni. 

Hozzávalók / 5 adag

50 dkg sertéscsülök (csont nélküli)
30 dkg vörösbab
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
2 db burgonya (kisebb)
2 db babérlevél
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 csipet borsikafű
1 csipet őrölt fűszerkömény
1 közepes db paradicsom
1 közepes db tv paprika
2 ek napraforgó olaj
1 szál petrezselyem (petrezselyem zöldje apróra felkockázva)
1 ek ecet (nem fontos)
1 teáskanál só (ízlés szerint)
1 db tojás (a galuskához)
1 púpozott ek finomliszt (a galuskához)
só ízlés szerint (fél kávéskanál a galuskához)
15 dl víz

Elkészítés

Előző este beáztatjuk a babot.

Másnap a babot egy lábasba rakjuk, felöntjük 2 ujjnyira vízzel, s kb. 20 percet főzzük. Ha letelt a 20 perc, akkor leöntjük róla a vizet, mivel nagyon puffasztó étel, de így nem fog annyira puffasztani, főleg, hogy majd rakunk bele borsikafüvet is.

Eközben a húst felkockázzuk, majd a krumplit, a zöldséget és a répát is megpucoljuk, s felkarikázzuk.
A kuktába beleöntjük az étolajat, beleszórjuk az apró kockára összevágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, s kicsit megsózzuk, mert akkor nem fog odaégni a hagyma, s kevergetjük. Ha üvegesre dinsztelődött, akkor belerakjuk a húskockákat, s kevergetjük addig, amíg minden oldala megpárolódik. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, majd rászórjuk a répát, zöldséget, kockára vágott krumplit, az összevágott paprikát és paradicsomot. Jól átkeverjük, s beleszórjuk a babot, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.

Beleszórjuk a sót, a köménymagot, a borsikafüvet, a babérlevelet. Jól átkeverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e.

Ha igen, akkor rátesszük a fedőt, s nagy lángon addig főzzük, amíg elkezd sisteregni, ekkor levesszük a gázt kis lángra, s kb. 1 órát főzzük. Az én kuktám már nagyon régi, de aránylag új kuktában biztos sokkal hamarább megfő a hús és a bab is.

Ha letelt az 1 óra, akkor félrehúzzuk a kuktát, s ha már lehet, akkor levesszük a tetejét, s megkóstoljuk. Ha puhának tűnik és elég sós, akkor a galuskát beleszaggatjuk, s még kb. 10 percig forraljuk nagy lángon, néha megkevergetjük. Utána ízlés szerint ecetet öntünk bele. Elzárjuk alatta a gázt, s rászórjuk a levesre a petrezselyem zöldjét. El is készült a levesünk.