Ez a recept egy próba volt évekkel ezelőtt, a lányaim tortellinit akartak enni, de nem volt otthon. Arra gondoltam, hogy a derelyetésztát is bármiféle töltelékkel elkészíthetném, és nem csak édesen. Azóta kedvelt ételünk. 

Hozzávalók / 3 adag

40 dkg finomliszt
2 db tojás
200 g ricotta
1 teáskanál snidling
300 ml paradicsomszósz
3 gerezd fokhagyma
100 g parmezán sajt
1 marék bazsalikom
1 kk oregánó
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
100 g rukkola
3 dl víz
1 ek olívaolaj

Elkészítés

Lisztből, tojásból, 1 csipet sóból és 2 dl vízből rugalmas tésztát gyúrunk.

A ricottát összekeverjük az apróra vágott snidlinggel.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és egyik felét megpakoljuk egymástól egyenlő távolságban a ricottával, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között óvatosan lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval szépen feldaraboljuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük.

Ezalatt egy kevés olívaolajon megdinszteljük a zúzott fokhagymát, ráöntjük a paradicsomszószt (legjobb, ha friss paradicsomot pürésítünk). Fűszerezzük friss, finomra vágott bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk. Lassú tűzön 15 percet főzzük.

Ha elkészült, a forró derelyékre locsoljuk a paradicsomszószt, megszórjuk ízlés szerint rukkolával és parmezánnal.