Elképesztően gazdag, ízletes és különleges. Nagyon pepecselős, ezért én nyugodtabb időszakban szoktam vele szöszmötölni, de minden percét megéri. Van hozzá még egy hozzávaló: Kimchi. Ez egy koreai savanyított káposzta. Elég nehéz beszerezni és elég extrém íze van, paradicsommal lehet pótolni. Én találtam, úgyhogy mind a kettőt tettem bele, viszont uborkát is lehet hozzá rakni, én azt elfelejtettem.
Hozzávalók / 2 adag
Pácolás
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál friss gyömbér
2 közepes db újhagyma
60 ml szójaszósz (1/4 csésze)
2 ek szezámolaj
15 ml mirin (1 evőkanál)
1 púpozott ek világos barna cukor
0.5 kg csirkecomb (filé)
Többi rész
300 g friss spenót
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 nagy db sárgarépa (julienne-re vágva)
1 gerezd fokhagyma
150 g shiitake gomba
2 tk vaj
2 db tojás
10 dkg uborka
25 dkg sushi rizs
1 nagy db paradicsom (Kimchi helyett)
4 ek szezámolaj
Elkészítés
Pácolás
Az újhagymák zöldjét vékonyra karikázzuk, a 2 gerezd fokhagymát reszeljük (vagy nyomjuk át fokhagymanyomón), a friss gyömbért reszeljük.
A csirkecombfiléket vágjuk csíkokra (ne sózzuk, mert a szója nagyon sós).
Az összes hozzávalót tegyük egy lefedhető tálba (itt jegyezném meg, hogy a hagyományos barna cukor és a világos barna cukor kicsit eltér egymástól). Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük bele a csirkecsíkokat, forgassuk át a lében, és legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.
Többi rész
Előkészületek! Vágjuk julienne-re a répát, karikázzuk fel a paradicsomot (és/vagy az uborkát), a shiitake gombát frissen vagy üvegből/konzervből vegyük, mindkettő jó, a legfontosabb, hogy a tönkjétől szabaduljunk meg, az ugyanis keserű, majd csíkozzuk fel a kalapokat.
Tegyünk fel vizet főni egy csipet sóval, közben külön hideg vízbe dobjunk kb. 6-8 jégkockát (így a legjobb, de ha nem akarunk vele vacakolni, akkor csak hideg víz). A forró vízbe dobjuk a friss spenótot, pár perc kevergetés, nem több, után kivesszük, és a jégkockák közé dobjuk. Miután lehűltek, egy mélytányérba tesszük, sózzuk, és rálöttyintünk egy kis szezámolajat, összekeverjük (az egyetlen alapanyag, ami hideg maradhat, ezért ezt bármikor megcsinálhatjuk).
Közben a sushi rizsünket főzhetjük a hagyományos módon is (én: 1:2 rizs:víz arány, só, felforr, takaréklángon lefedve 15 percig főzzük, majd levéve, fedőt nem felemelve még 15 percig állni hagyjuk).
Kis szezámolajon megpirítjuk a julienne-re vágott répákat, félretesszük.
Kis szezámolajon megpirítunk 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, megpirítjuk, félretesszük.
Közben a rizs már majdnem kész, elkezdhetjük kisütni a csirkét. Kis szezámolajon megpirítjuk a csirkefalatokat, egyesével megforgatjuk, jó alaposan átpirítjuk őket
Fogunk egy nagy tálat, és összerakjuk az ételt: alulra a rizs, körbe a spenót, répa, gomba, paradicsom (és/vagy Kimchi), uborka, a hús. Az újhagyma fehér részével is meg lehet még bolondítani.
Kis vajon süssünk 2 tükörtojást, sózzuk, borsozzuk, tegyük az egész közepére.
0 Megjegyzések