Nálunk népszerűbb, mint a pizza. Ráadásul vendégváráshoz is tökéletes. A tölteléket sokszor variálom, attól függően, mi van itthon.
Hozzávalók / 6 adag
tészta
80 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
4 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dl napraforgó olaj
töltelék
2 gerezd fokhagyma
330 g tejföl
1 közepes db lila hagyma
140 g csemegekukorica (1 konzerv)
30 dkg csirkemell sonka
30 dkg trappista sajt
1 teáskanál oregánó (elhagyható)
tetejére
2 ek tejföl
1 db tojássárgája
3 ek szezámmag
Elkészítés
A tejet fellangyosítjuk. 1 dl tejbe beletesszük a cukrot és a friss élesztőt, felfuttatjuk.
Egy tálban összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az étolajat és a maradék langyos tejet. Bedagasztjuk.
Konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálba téve meleg helyen a duplájára kelesztjük,
A tésztát megfelezzük, mert nem lehet egyben kinyújtani. Vékonyra nyújtjuk (lisztezett deszkán).
A fokhagymát összetörjük, és összekeverjük a tejföllel, ezzel a keverékkel megkenjük a tésztát.
A csirkemell sonkát (vagy párizsit) nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, és rátesszük a megkent tésztára. Rápakoljuk az apróra kockázott lila hagymát, a kukoricát, és rászórjuk a lereszelt sajtot. Megszórjuk egy kis oregánóval.
Feltekerjük, és éles, nedves késsel háromszögekre vágjuk.
Összekeverjük a tejfölt a tojássárgájával. Ezzel megkenjük a háromszögek tetejét, és jól megszórjuk szezámmaggal.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
Ezt megismételjük a másik adag tésztával is.
0 Megjegyzések