Hozzávalók / 4 adag
kovászos pizzatészta
375 g finomliszt
175 ml víz
1 ek olívaolaj
90 g kovász
1 kávéskanál só
sárgabarackos-olívaolajas
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3 szál rozmaring
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
2 db sárgabarack
1 db burgonya (hajszálvékony szeletekre vágva)
10 dkg vegán feta sajt
csicseriborsós-cukkinis-paradicsomos
50 g sűrített paradicsom
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
oregánó ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
római kömény ízlés szerint
150 g csicseriborsó konzerv
1 közepes db cukkini
5 db koktélparadicsom
0.5 db lila hagyma
Elkészítés
pizzatészta
A lisztet, az olajat és a vizet egy nagy tálban robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sót valamint a kovászt, és robotgéppel nagyjából 10 perc alatt kidagasztjuk.
Amikor összeállt a tészta, átrakjuk egy kiolajozott tálba, és folpackkal lefedve legalább 3-4 órát kelesztjük.
Az idő leteltével a tésztát enyhén belisztezett felületre helyezzük. Akkor jó a tésztánk, ha kisebb légbuborékok jelennek meg a felszínén - ebből tudjuk, hogy működik a kovászunk. A tésztát kétfelé osztjuk, majd a két félből egy-egy pizzát nyújtunk.
Melegítsük elő jó forróra a sütőt, 210-220°C simán mehet!
feltétek és öszzeálllítás
Először készítsük el a két szósz. Az olívaolajashoz az olajat keverjük el a reszelt fokhagymával, aprított rozmaringgal, chilipehellyel, sóval, borssal. A paradicsomoshoz a sűrítményt keverjük ki egy kevés olajjal, oregánóval, fokhagymával, sóval-borssal-chilivel.
A paradicsomoshoz pirítsuk elő a feltétnek szánt zöldségeket - nem csak pluszt ízt fog adni a pizzánknak, de így megelőzzük azt is, hogy a feltétek átáztassák a tésztát. A só-bors-chilipehely hármasa mindegyiknek jól áll, futtassuk hát meg őket egy kevés olajon, a csicserire még egy kis római köményt is nyomhatunk.
Díszítsük fel a pizzákat: a paradicsomosra mehetnek az előpirított zöldségek és a frissen felvágott koktélparadicsom, míg az olívaolajosra a vékonyan felszeletelt burgonyát és a sárgabarackot rakjuk.
Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor a paradicsomosan bazsalikommal díszítsük, míg a barackosat frissen morzsolt (vegán) fetával.
0 Megjegyzések