Egy kedvelt amerikai édesség házi verziója, a gyerekek imádni fogják. A recept természetesen más gyümölcsből készült lekvárral vagy akár sűrűre főzött pudinggal is elkészíthető. (A tészta a Diótetős meggyes pite receptből származik, apró változtatásokkal.)
Hozzávalók / 5 adag
Tészta
20 dkg finomliszt
1 ek cukor
1 csipet só
2 ek tejföl
10 dkg margarin
2 ek tejföl
1 db tojássárgája
Töltelék
180 g eperlekvár
1 evőkanál kukoricakeményítő (vaníliapudinggal is működik)
1 ek víz
Máz
5 ek porcukor
1 ek eperlekvár
1 ek színes cukorka
Elkészítés
A lisztet a hideg margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk és beledolgozzuk a többi hozzávalót is.
Ha a tészta összeállt, legalább 30 percig pihentetjük a hűtőben.
Elkészítjük a tölteléket. Egy evőkanál vízben elkeverjük a keményítőt. Az eperlekvárt egy lábasba öntjük, és felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítős keveréket, és halk láng felett kevergetjük a lekvárt, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről és kihűtjük (ez a lépés sűrű lekvár esetén nem szükséges).
Kb. 3-5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd egyenlő téglalapokat vágunk belőle. Egy sütihez 2 téglalap kell majd. A téglalapok szélét megkenjük olvasztott margarinnal, így jobban összeragadnak majd a lapok.
Evőkanálnyi tölteléket rakunk a téglalap közepére, majd ráfektetünk egy másikat. Az oldalakat lisztbe mártott villával lenyomkodjuk, így nem szökik ki a töltelék. A tetejét tejjel vagy margarinnal kenjük le.
Előmelegített sütőben megsütjük.
A mázhoz porcukrot leszitáljuk, majd hozzáadjuk a lekvárt, és addig keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ne adjunk hozzá plusz vizet, kis időbe telik míg összeáll.
A már kihűlt sütik tetején szétkenünk egy-két kiskanálnyi mázat. A tetejét megszórjuk színes tortadarával. Pár perc alatt megköt a máz.
0 Megjegyzések