A fűszerek mennyisége a saját ízlésünket tükrözi, nincsenek kőbe vésett szabályok ;-) Lehűtve az igazi, jól illik a leveshez a semleges mozzarella sajt.

Hozzávalók / 4 adag

1 kg paradicsom
3 ek olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
1 teáskanál barna cukor
2 gerezd fokhagyma (dundi)
1 csokor bazsalikom (kis)
1 kávéskanál bors (szemes)
1 teáskanál oregánó (szárított)
só ízlés szerint
20 dkg mozzarella (mini)

Elkészítés

A paradicsomok héját a csumával szembeni oldalon kereszt alakban bemetsszük. Egy mélyebb tálba rakva, forrásban lévő vízzel leöntjük úgy, hogy ellepje őket a víz. Másfél, két perc elteltével jéghideg vízbe rakjuk át. Héjukat lehúzzuk, a húsukat felkockázzuk.

A hagymát olívaolajon megdinszteljük, barna cukorral meghintjük, kicsit karamellizáljuk. Rádobjuk a paradicsomot, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. (2 dl vízzel hígítottam főzés közben.) Sózzuk.

Turmixgépbe kanalazzuk a darabos paradicsomszószt, fokhagymát, borsot, oregánót, bazsalikomot, és (több adagban) pépesítjük.

Lehűtjük. Mozzarella-darabokkal, vagy mini mozzarellával és friss bazsalikom levéllel tálaljuk.