Hozzávalók / 4 adag
5 db burgonya
0.5 ek napraforgó olaj
25 dkg fodros kocka tészta
só ízlés szerint
2 ek mangalica zsír
1 közepes db reszelt vöröshagyma
bors ízlés szerint
3 teáskanál fűszerpaprika
4 ek tejföl
4 közepes db csemegeuborka
Elkészítés
A burgonyát egy kis lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha késznek ítéljük, tegyük jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját.
Egy közepes lábosban vizet forralunk, sózzuk, hozzáadunk egy kevés olajat, majd 10 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből pedig félrerakunk egy keveset.
A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk (ha darabosabban szeretjük, használjunk krumplitörőt).
Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mangalica zsírt, majd rádobjuk a finomra reszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Mérsékeljük a lángot, és megszórjuk fűszerpaprikával.
Hozzáadjuk az átnyomott burgonyát, ráöntünk 1,5-2 deci főzővizet, sózzuk-borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Ha nem érezzük elég paprikásnak, szórjuk meg még egy kanállal.
Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és összeforgatjuk a krumplis pürével. Pár percet sütjük az egészet, az alját oda is piríthatjuk egy kicsit.
Tejföllel és csemegeuborkával tálaljuk.
0 Megjegyzések