A főnököm mesélte, hogy a párja főzött neki répakrémlevest a "basszus, de hát nincs itthon semmi" hozzávalókból. Tudjátok hölgyeim, mint mikor tele van a szekrény, és még sincs mit felvenni. Ha ügyes vagy, az üres hűtő is ilyen...
Hozzávalók / 5 adag
4 ek napraforgó olaj
70 dkg sárgarépa
gyömbér ízlés szerint (fél diónyi)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
0.5 csokor petrezselyem
5 dl főzőtejszín
0.5 l víz
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
curry por ízlés szerint
gyömbérpor ízlés szerint
Elkészítés
Vegyünk fel kötényt! A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk (sírva), a sárgarépát és a gyömbért meghámozzuk, majd mindent feldarabolunk. Nem vágunk apróra semmit, hiszen úgyis össze kell majd turmixolni mindent.
A hagymát a fokhagymával együtt üvegesre pirítjuk az olajon (kevésbé sírva), majd hozzáadjuk a répát és a gyömbért. Beleszórjuk a fűszereket is, kivéve a petrezselymet, és megsózzuk. Felöntjük vízzel az egészet. Amíg a hozzávalók összefőnek, összeszedtem a répás zacskót, amivel Leopold a macskám kirohant a konyhából, és ittam egy kávét. Napszaktól függően itt ihatunk egy pohár bort is akár.
Amikor összefőttek a hozzávalók, botmixerrel átturmixoljuk a levest, hogy krémes állagú legyen, majd visszatesszük főni. (És letöröltem a ruhámat, mert keverésnél természetesen lefröcsköltem magam. Ki találja ki, milyen színű ruha volt rajtam? Persze, hogy fehér. Mondtam, hogy vegyetek fel kötényt.)
Hozzáöntve a tejszínt összeforraljuk a levest. (Közben elkergetve onnan édesanyámat, aki 3-szor kóstolta meg a levest, hogy biztosan jó-e. A leves természetesen jó volt, csak lopni akart.)
A legvégén hozzáadjuk a petrezselymet, és megkeverjük. Ha szeretjük, tehetünk rá tökmagot tálalásnál, vagy napraforgómagot, ki mit szeret, de önmagában is nagyon finom.
0 Megjegyzések