Hozzávalók / 10 adag
Csigák előkészítése
1 kg éticsiga (kb. 70 db (tömegre nem mértem))
4 l víz
10 db babérlevél
1 nagy db vöröshagyma
1 teáskanál egész fekete bors
rozmaring ízlés szerint
Töltőanyag elkészítése
60 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
1 kis db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
2 dl fehérbor
15 dkg gomba
3 ek olívaolaj
2 db szárított paradicsom
Elkészítés
Csigák előkészítése
Egy héttel a tervezett elkészítési idő előtt szedjünk csigákat. Figyeljünk gyűjthetőségi időre (április 1-től június 15-ig, máskülönben védett állat), illetve arra, hogy megfelelő méretű példányokat gyűjtsünk (értem ezalatt a 3 cm-nél nagyobbakat).
Jól szellőző, árnyékos helyre tegyük (pl. gyümölcsrekeszbe, hálóval lefedve), és mindennap mossuk át friss vízzel, és keféljük át őket. Ekkor már ne adjunk nekik enni, hogy kiürüljön a bélrendszerük, és ne legyen zöld-ízük.
Az elkészítés napján szintén tegyük meg a fentebb leírt rituálét különösen figyelve a nem aktív (visszahúzódott) példányok eltávolítására.
Tegyük oda a főzővizet forralni fűszerekkel: rozmaring, babérlevél, vöröshagyma, egész fekete bors, ételízesítő, tetszés szerint oregánó, fehér- és sárgarépa. Amikor kellőképpen forr gyújtsunk egy gyertyát, adjunk hálát a csigáknak, és búcsúzzunk el tőlük beletéve a lobogó vízbe. Főzzük egy órát.
Miután lehűltek a csigaházak, készüljünk oda a ház és a csigahús elválasztására: bal kezünkbe fogjuk a házat, majd egy villa segítségével és egy csavaró csuklómozdulattal húzzuk ki belőle. A legtöbb esetben ez könnyűszerrel megtörténik, ha netán beleszakad, az sem tragédia.
A most már üressé vált csigaházakat újfent mossuk át.
A csigatestekről vágjuk le a haslábukat, és ecetes vízzel többször súrolva mossuk át őket, amíg a nyálkaréteg teljesen el nem tűnik.
Töltőanyag elkészítése
Robotgépbe téve kavarjuk krém állagúra a szobahőmérsékletű vajat, a lereszelt fokhagymát, egy kisebb apróra vágott vöröshagymát, a friss petrezselymet, a fekete borsot, sót és a fehérbort.
Ízlés szerint a töltelékbe vagy legalább egy részébe tehetünk egy kis csavart: erdei gombákat vágjunk apróra aszalt paradicsommal, és dinszteljük meg, majd ezt adjuk hozzá a fentebb részletezett alap egy részéhez.
Összeállítás
Egy vastagabb zacskóba töltsük a vajas keveréket, majd az egyik sarkát vágjuk le, hogy precízebben tudjuk adagolni a házakba a krémet.
Egy réteg krém-egy csiga-zárókrém.
Forrós sütőben süssük addig, amíg a vaj el nem kezd sercegni, és kellemes színt kap (kb. 30 perc)
Együk franciásan bagettel. Locsoljuk meg citromlével.
0 Megjegyzések