Imádom a májgaluskalevest, és elhatároztam, megtanulom elkészíteni. Egy ideje már kísérletezek vele, és most végre sikerült.
Hozzávalók / 5 adag
leves
1 ek sertészsír
5 közepes db sárgarépa
3 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 kis db vöröshagyma
1 közepes db burgonya
0.5 kis fej kelkáposzta (vagy pár szem kelbimbó)
0.5 kis db karfiol (néha teszek bele, néha nem)
20 dkg zöldborsó (én 2-3 marékkal tettem bele)
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
3 l víz
2 gerezd fokhagyma
1 nagy db paradicsom
4 db csirkeszív
májgaluska
4 db csirkemáj (én egy darab alatt a máj mindkét felét értem a szívvel együtt)
2 db tojás
1 csokor petrezselyem (én inkább szárított petrezselymet használok)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
5 ek zsemlemorzsa (gluténmentes zsemlemorzsa)
Elkészítés
leves
A zsíron megpirítjuk a felkarikázott répát, gyökeret és a felkockázott zellert. Én már ilyenkor bele szoktam dobni az egész fej vöröshagymát és a felaprított fokhagymákat is. Meghintjük sóval, és kicsit sütjük őket (pár perc).
Felengedjük vízzel, teszünk még bele sót, borsot, és lefedjük.
Amíg fő a leves, elkészítjük a májgaluskát, és időközben beledobjuk a májról leválasztott szíveket (az sem baj, ha már előző este összegyúrjuk a galuskát, legalább összeérnek az ízek...).
Amikor már majdnem puha a répa (nagyjából 1 óra), beletesszük a paradicsomot, krumplit, kelkáposztát (vagy kelbimbót), esetleg karalábét, karfiolt és a zöldborsót. Ezekkel is rotyogtatjuk egy kicsit a levest.
Amikor már teljesen megpuhult a répa, jöhet a májgaluska. Én 2 db teáskanállal szoktam őket beleszaggatni a forrásban lévő levesbe. Ezután lejjebb vesszük a lángot, belehajítunk egy marék friss petrezselyemzöldet, és még 5 percig főzzük.
májgaluska
Botmixerrel összeaprítjuk a megtisztított májakat. Én 4 nagy darab májat pürésítettem le összesen.
Ehhez adjuk hozzá a 2 darab tojást, a petrezselyemzöldet, jó sok borsot, sót és egy kevéske majoránnát.
Ezután hozzáadagolunk 5 púpos kanál gluténmentes morzsát. A legtöbb recept ír bele vízbe áztatott kenyeret. Senkinek nem ajánlom, mert nagyon felhígítja a galuska állagát, és végül még lisztet is kell hozzáadni, hogy megfelelő állagú legyen.
Végül mindent jó alaposan összekeverünk, és 2 teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Azt megjegyezném, hogy az elkészített galuskának csak a felét tettem a 3 liter mennyiségű levesbe, a másik felét befagyasztottam
0 Megjegyzések