Régi törzshely-kocsmánkban (mára már bezárt sajnos) minden hétvégén ezt ettük :)

Hozzávalók / 4 adag

csiga
500 g finomliszt
7 g instant élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
1 ek cukor
1 teáskanál só (csapott)
2 db tojás (nagyobb (L≤) tojásból egy is elég)
2 dl tej
50 g vaj (vagy margarin)

töltelék
20 dkg szeletelt sonka
20 dkg szeletelt vagy reszelt trappista sajt (vagy mozzarella, füstölt, stb.)

mártogatós
2 dl tejföl
fokhagymapor ízlés szerint (friss fokhagyma is jó természetesen, de ez az "eredeti")

Elkészítés

csiga
Az élesztőt tejjel-cukorral felfuttatjuk.

A lisztet elkeverjük a vajjal, sóval, tojással, majd összegyúrjuk az élesztős-cukros tejjel. Nagyon puha tésztája lesz.

Letakarva egy órát meleg helyen kelesztjük.

töltelék
Ha megkelt, 2 részre szedjük a tésztát, és kinyújtjuk. Megpakoljuk a sajttal és sonkával, majd mint a csigát, feltekerjük, és felszeleteljük.

Mi a vékony tésztát szeretjük, és egyszerre be sem férne a sütőbe, így mindig 2 részben csinálom. Egy-egy rúdból így 12-12 csigánk lesz.

180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

mártogatós
A tejfölt elkeverjük a fokhagymaporral vagy zúzott fokhagymával.